fbpx

Module 1: Huidige en gewenste money mindset

Welkom bij Module 1

Super leuk dat je besloten hebt om deze money mindset training te volgen. Het feit dat je deze training volgt betekent dat je jouw relatie met geld wil laten groeien van ongezond naar gezond. Wellicht merk je dat jouw huidige relatie tot geld jou belemmerd om daadwerkelijk meer klanten en geld aan te laten trekken. 

Om te weten waar je naartoe wil groeien en wat ervoor nodig is om jouw geldblokkades te doorbreken, is het van belang om te weten waar je nu staat. In deze eerste module gaan we dan ook in op jouw huidige money mindset en jouw gewenste money mindset.

Daarom beantwoord ik in deze module de vragen:

Wat houdt een money mindset precies in?

Wat is het belang van een gezonde money mindset voor de groei van jouw bedrijf?

Hoe kom je erachter wat jouw huidige relatie tot geld is?

Hoe bepaal je jouw gewenste relatie tot geld?

Geld is de rode draad van jouw onderneming

It's all about the money

Laten we beginnen bij het begin. Wat houdt een money mindset in? Met mindset wordt jouw denkwijze bedoeld. Jouw money mindset betekent dan ook de manier waarop jij over geld denkt. 

Veel klanten die ik spreek hebben het vaak over dat hun money mindset ‘belabberd’ is. Wat zij daarmee bedoelen is dat zij een slechte / ongezonde relatie hebben tot geld. Dit uit zich in de volgende ‘symptomen’: 

– Geld geef je liever niet uit en je durft niet of nauwelijks investeringen te doen.
– Je hebt moeite om een aanbod te doen aan potentiële klanten.
– Jouw prijs spreek je uit meteen bibberende stem en rode vlekken in je nek.
– Je doet uitspraken als ‘ik doe het niet voor het geld’.
– En vul de overige voorbeelden maar in. 

Wat me opvalt is dat op de één of andere manier veel ondernemers het idee hebben dat je relatie tot geld verbetert wanneer je meer klanten en geld hebt. Dat dan de pijn in je buik of druk op je borst verdwijnt en niet meer 4 keer op een dag op je bankieren app kijkt hoeveel geld er nog op staat, het tegendeel is echter waar.

Mijn eigen coach vertelde me dat haar ex-vriend een miljoenen bedrijf heeft en iedere dag angst heeft of hij het geld kwijt zou raken. 

Jouw money mindset heeft niets te maken met de hoeveelheid geld die je op je bankrekening hebt staan, het heeft alles te maken met de gedachtes en gevoelens die jij hebt jegens geld.  

Als ondernemer streven we altijd naar financiële en mentale vrijheid

De reden dat jij ondernemer bent geworden heeft er ongetwijfeld mee te maken dat jij vrijheid wil ervaren. Met die vrijheid bedoelen we enerzijds een stuk financiële vrijheid en anderzijds een stuk mentale vrijheid. 

Als je dat ontleed naar de kern, dan streef je altijd naar een GEVOEL. De vrijheid die we willen is de vrijheid die we willen voelen. De rust in je hoofd en de rust in je lijf. Zonder de zorgen en stress over of er genoeg omzet binnenkomt om je rekeningen te betalen.  

Het ondernemerschap biedt altijd nieuwe uitdagingen. New level, new devil. Uitdagingen die ervoor zorgen dat je 80 uur per week werkt, altijd ‘aan’ staat en je schuldig voelt als je het vrije uurtje niet in je onderneming steekt. Wellicht dat je een gezin te onderhouden hebt. Laat me je een vraag stellen: Zou je die stress en zorgen ook zo ervaren op het moment dat geld niet in het spel zou zijn? 

Geld is een van de grootste zorgen die we hebben, zeker als ondernemer zijnde. Want ‘we moeten wel onze rekeningen kunnen betalen.’ Waar de geldzorgen in het begin van je onderneming zitten in dat je nog niet genoeg klanten hebt en stress krijgt of je jouw rekeningen wel kan betalen, hebben die geldzorgen op een nieuw level te maken met of je wel een omzetdoel behaald en waar de kosten te hoog zijn. 

Ik zit zelf in een coach groep met ondernemers die minimaal 100K per jaar aan omzet draaien. Er is een enkeling waarvan ik echt zie dat diegene mentale vrijheid ervaart. De rest van de ondernemers is ondanks de hoge omzetten nog bang dat er niet genoeg klanten komen. Dat is namelijk de manier waarop hun brein is geprogrammeerd.  

De grootste sleutel om jouw geldblokkades te doorbreken en een gezonde relatie tot geld te realiseren, zit ‘m er dan ook in om met je gedachtes en je gevoelens aan de slag te gaan. Om je bewust te worden waar jouw overtuigingen m.b.t. geld vandaan komen en deze eeuwige cirkel van ontevredenheid en angst t.a.v. geld te doorbreken. 

Daar gaan we in de volgende modules mee aan de slag. First things first. Wat is je huidige relatie tot geld?

Geld dient in beweging te blijven om naar je toe te kunnen stromen

Jouw huidige relatie tot geld

Allright. Daar gaan we. We beginnen bij jouw huidige relatie tot geld. En als ik je dat vraag, is het te vaag en te abstract om te zeggen dat het een slechte relatie is. Ik kijk bij het bepalen van jouw huidige relatie tot geld in welke stroming de kink in de kabel zit. 

Geld kent namelijk twee stromingen. 

1. De instroom van geld
Dit heeft alles te maken met het geld dat je ontvangt. Durf je geld te ontvangen? Geld is de rode draad van jouw onderneming. Zelfs een stichting heeft geld nodig om de stichting levensvatbaar te maken. Hoe meer geld jij in je onderneming hebt zitten, hoe meer mensen je kan helpen met jouw onderneming. 

Als deze stroming uit balans is merk je dat je moeite hebt om een potentiële klant jouw aanbod te doen. Je vindt het misschien zelfs vervelend dat mensen jou betalen voor datgene wat je het allerliefste doet. Je bent bang dat geld ‘jou in de steek laat’ en rent zelf liever achter geld aan dan dat het naar jou toekomt. Je hebt bijvoorbeeld ook de neiging om lage prijzen te vragen of juist veel gratis weg te geven. 

2. De uitstroom van geld
Dit heeft alles te maken met het geld dat je zelf uitgeeft. Durf je te investeren of blijf je als Dagobert Duck op jouw geld zitten? Wat ik hier veel zie bij ondernemers is dat ondernemers wel in zaken of mensen durven te investeren, maar in mindere mate in zichzelf. Bijvoorbeeld: Je investeert wel in iemand die een website bouwt voor je, maar niet in een coach die jou helpt te groeien. Hier kan een overtuiging onder liggen als: ‘Ben ik het wel waard om in te investeren?’ & ‘Wat nu als ik het zelf niet waarmaak?’ 

Als de uitstroom van geld uit balans is merk je dat je moeite hebt om te investeren, pijn in je buik krijgt wanneer een rekening betaald moet worden, je het liefst niet aan jouw spaargeld komt, of juist al het geld uitgeeft dat je binnenkrijgt omdat ‘veel geld verdienen vies is’. Dan weet je niet wat je met jouw geld moet doen en stoot je het geld zo snel mogelijk weer af door het geld direct weer uit te geven.

Jouw gewenste relatie tot geld

Om te groeien in je money mindset is het naast het vaststellen van jouw huidige relatie tot geld ook van belang dat je weet waar je naartoe wil groeien.

Welke overtuigingen wil jij graag hebben over geld? En nog belangrijker om bij stil te staan: Welk gevoel wil je hebben ten opzichte van geld? Wil je van die spanning in je buik en onrust van je hoofd af? Wil je zonder te twijfelen koopbeslissingen maken? Wat betekent een gezonde relatie tot geld voor jou? 

Wat ik hierin belangrijk acht om te delen, is dat ik het per definitie oneens ben met het kantelen van je gedachtes en erop los affirmeren om jouw money mindset te laten groeien. 

Dat is namelijk wat ik heel veel voorbij zie komen online: ”Als je een negatieve gedachte hebt, kantel deze dan zo snel mogelijk naar een positieve gedachte.” Oftewel: Als ik denk dat er niet genoeg geld voor me is, dan ga ik direct denken dat er wél genoeg geld voor me is. 

Dat werkt niet op de lange termijn. Daar gaan we in de volgende module dieper op in. In deze training zal je dan ook geen mantra’s vinden over wat je tegen jezelf moet zeggen om meer geld aan te trekken. Ik help je de kern van het probleem aan te pakken om op die manier structureel te groeien in je money mindset. 

Ik wil je dus ook al direct duidelijk maken dat het blind staren op jouw gewenste money mindset je niet gaat helpen om écht in je money mindset te groeien. Ik wil je door middel van het helder en concreet maken van jouw gewenste money mindset bewust maken wanneer jij tevreden bent en een referentiepunt hebt om te weten wanneer je bent gegroeid. 

 

Hieronder vind je de video's waarin ik antwoord geef op de vragen bovenaan de pagina:

Het belang van een gezonde money mindset om je bedrijf te laten groeien en meer klanten en omzet aan te trekken.

Bepaal jouw huidige en gewenste money mindset

Opdrachten

Bepaal voor jezelf waar jouw 'kink in de kabel' zit als het gaat om jouw huidige relatie tot geld. Gebruik hiervoor de instroom en de uitstroom van geld. Het kan zijn dat dit bij één van de 2 stromingen is, of bij allebei.

Welke gedachtes en overtuigingen heb je bij de instroom en uitstroom van geld? Schrijf de overtuigingen voor jezelf op. Een overtuiging bij de instroom van geld is bijvoorbeeld dat je hard moet werken om geld te verdienen of dat geld vies is en veel geld niet gelukkig maakt. Een overtuiging bij de uitstroom van geld kan zijn dat je de angst hebt dat er niet genoeg geld voor jou is en dat je daarom moeite hebt om geld uit te geven.

Bepaal welk gevoel deze overtuigingen bij je oproepen en waar je dit gevoel in je lichaam kan plaatsen.

Bepaal voor jezelf op welke momenten je nu het meest tegen de ongezonde relatie tot geld aanloopt. Is dat 's nachts, omdat je er wakker van ligt? Tijdens een sales gesprek? Wanneer je facturen dient te betalen? In gesprek met je omgeving?

Bepaal voor jezelf welke overtuigingen je graag zou willen hebben t.o.v. geld. Hoe wil jij je graag voelen t.o.v. geld? Schrijf dit op.

Concrete tips

Tot slot wil ik je graag nog 4 concrete tips meegeven die je helpen om te groeien in je money mindset.

We denken vaak dat we groeien in onze mindset door een negatieve of onzekere gedachte om te buigen naar een positieve gedachte. Oftewel: Nadat je hebt opgeschreven hoe jij wil dat jouw money mindset is, je daar compleet op focussen. Dat werkt niet. Punt. Om fundamenteel en structureel een gezondere money mindset te hebben, is het van belang dat je eerst volledig accepteert hoe je nu tegen geld aankijkt en waar deze gedachtes en gevoelens vandaan komen.

Wees bloed eerlijk naar jezelf. Ik zie namelijk dat ondernemers geneigd zijn om zich af te wenden van de huidige financiële situatie. Of: Wel roepen dat je geen geldzorgen hebt, maar diep van binnen je alsnog enorm vervelend voelen wanneer je alleen al een mail binnen krijgt met een rekening die betaald moet worden. Als je ook maar ergens het idee hebt dat je onzekere gedachtes / angsten hebt, neem dat dan direct serieus.

Wees zo concreet mogelijk in het opschrijven van jouw gedachtes en overtuigingen. Één van de redenen dat we zoveel onrust ervaren in ons hoofd is omdat we de gedachtes niet 'vast kunnen pakken'. We zeggen bijvoorbeeld: Ik heb geldzorgen. Maar dat is te vaag. Waarom heb je geldzorgen? Welke situatie zorgt ervoor dat je in de stress zit m.b.t. geld? Hoe concreter je bent, hoe meer je in staat bent om de gedachte te begrijpen, ervan te leren en vervolgens écht los te laten.

Wanneer je nu in een situatie zit dat geld je stress geeft, ga dan juíst aan de slag met jouw financiën. Ik weet nog dat ik zelf geldstress had en dan juist niet naar mijn financiën durfde te kijken, omdat ik al bijna misselijk werd bij de gedachte eraan. Door juist wel aan de slag te gaan met jouw financiën ben je in staat om helderheid en overzicht te creëren in je huidige situatie en een plan te maken hoe je aan geld komt.

Scroll naar boven