fbpx

Module 2: Begrijp hoe je brein werkt

Welkom bij Module 2

In de vorige module hebben we een start gemaakt met het vaststellen van jouw huidige en gewenste money mindset. Ik heb je bewust gemaakt dat je op basis van de instroom en uitstroom van geld kan bepalen waar jouw kink in de kabel zit. 

In de tweede module gaan we een stapje verder. Om jouw mindset – en dus jouw manier van denken – te veranderen, zal je eerst bewust moeten worden hoe je brein werkt. 

Daarom beantwoord ik in deze module de vragen:

Hoe komt een money mindset tot stand?

Hoe herprogrammeer ik mezelf en groei ik in mijn money mindset?

Waarom je gedachtes kantelen niet werkt op de lange termijn?

Hoe weet ik dat ik ben gegroeid in mijn money mindset?

Ons gedrag wordt voor 95% aangedreven door ons onderbewustzijn

Als mens zijn we emotionele wezens, die uiteindelijk streven naar hoe dat we ons voelen.

We denken vaak dat we als mensen in staat zijn om continu rationele beslissingen te nemen, maar verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat 95% van ons gedrag wordt gedreven door ons onderbewustzijn.

Ons onderbewustzijn is verantwoordelijk voor onze emoties wat dus ook betekent dat 95% van ons gedrag wordt veroorzaakt door onze emoties en niet door ons verstand.

De reden dat jij bijvoorbeeld mee doet aan deze cursus is omdat je meer klanten en omzet wil aantrekken door jouw relatie tot geld te veranderen, maar wat ten grondslag heeft gelegen aan jouw besluit om mee te doen zijn waarschijnlijk emoties zoals angst, onzekerheid en/of frustratie. Je ervaart nog bepaalde negatieve gevoelens jegens geld die je middels deze online training hoopt te vertalen naar positieve gevoelens.

Om die reden is het belangrijk om te weten hoe dat jouw huidige money mindset tot stand is gekomen, zodat jij begrijpt op welke manier je jouw money mindset weet te laten groeien en daardoor meer geld weet aan te trekken. 

De sleutel ligt in het bewust worden van wat er in je onderbewustzijn speelt.

Bewustwording is het proces van het onderbewuste bewust maken

Om te begrijpen hoe jouw money mindset tot stand is gekomen, gaan we terug naar het begin, wanneer we net zijn geboren. Het moment dat we geboren worden zijn we nog ontzettend puur en een blanco canvas. Heb je bijvoorbeeld ooit een baby gezien die angsten en onzekerheden kent? Waarschijnlijk niet. Hoe je het op dat moment kan zien is dat we als kind nog compleet in balans zijn. Onze werkelijke-ik is aanwezig, onze mind is rustig en we zijn fysiek in de meeste situaties kerngezond.

Ik vergelijk het dan ook altijd met een ui. Wanneer we geboren worden representeren we de kern van de ui en naarmate we opgroeien en ouder worden, komen daar steeds meer laagjes omheen. Dat is namelijk hoe dat we geprogrammeerd worden. Al die laagjes zijn de overtuigingen die we overnemen van onze ouders en de omgeving waar we in opgroeien. Die laagjes kan je vergelijken met dat we direct worden gecorrigeerd als we als kind een paddestoel voor bloem aanzien: ‘’Nee, gekkie. Dat is geen bloem, dat is een paddestoel.’’

Wanneer het op jonge leeftijd nog over onschuldige creatieve processen in het kinderlijk brein gaat, worden dat op latere leeftijd corrigerende uitspraken als: ‘’Je moet hard werken om geld te verdienen.’’
‘’Er staat geen geldboom in de tuin.’’
‘’Veel geld verdienen is vies.’’
”Verkopers smeren je alleen maar iets aan.”

Deze laagjes/overtuigingen belemmeren ons om onze onderneming te laten groeien. In ons onderbewustzijn hebben we namelijk deze overtuiging gekoppeld aan een emotie. Bijvoorbeeld het gevoel dat je iemand iets aansmeert als je een aanbod doet en dat je daardoor rood aanloopt en stress ervaart wanneer je aan het einde van het salesgesprek komt. Zoals ik het altijd noem: Er staat nog spanning op deze overtuiging. En die spanning zorgt ervoor dat we met een bibberende stem ons aanbod doen aan een potentiële klant, of nog erger, helemaal geen aanbod doen. De spanning die in jouw onderbewustzijn zit uit zich fysiek in ons lichaam. 

Het goede nieuws is: Zodra we bewust worden van dit (leer)proces, zijn we in staat om het onderbewuste bewust te maken, ervan te leren en vervolgens te transformeren naar een andere overtuiging!

De kunst is dus deze laagjes en conditioneringen één voor één weg te nemen, zodat je jezelf steeds krachtiger neerzet en je niet meer laat tegenhouden door angsten en onzekerheden. Je bént namelijk niet onzeker, je hebt onzekere gedachtes. 

Hiervoor dienen we het onbewuste bewust te maken. Ook wel het proces van bewustwording. En ondanks dat ons 5% bewustzijn wordt aangedreven door ons 95% onderbewustzijn, hebben we de mogelijkheid om met deze 5% het onderbewuste bewust te maken. En die handvatten geef ik je in deze training.

Het is tijd om jezelf een software-update te geven

Net zoals dat jouw computer / laptop en mobiel regelmatig een software-update nodig heeft om te kunnen blijven functioneren, zo heb jij dat zelf ook nodig. Alleen zo vaak als dat Apple een software-update doorvoert, zo weinig doen mensen dat. Het is bij de meeste ondernemers net alsof je wel het uiterlijk van de nieuwste iPhone hebt gekregen, alleen dat jouw software nog draait op de eerste windows 95 computer.

De manier waarop jij denkt is namelijk de manier waarop jij bent geprogrammeerd. Jouw brein heeft namelijk allerlei verbindingen gelegd tussen wat je denkt en het gevoel dat het bij je oproept door de situaties die je hebt meegemaakt. 

Zo heb ik zelf bijvoorbeeld onbewust de verbinding gelegd dat het gebrek aan geld in verband staat tot een slechte (lees: dodelijke) afloop. Mijn vader is namelijk in 2012 overleden aan de gevolgen van alcoholisme. Zijn alcoholisme was het gevolg van het wegdrinken van de geldzorgen die hij had nadat hij na de scheiding met mijn moeder in een depressie raakte. Door zijn depressie kwam hij in de ziektewet terecht, terwijl zijn werk zijn ziel en zaligheid was. En als klap op de vuurpijl ging de verkoop van het huis in Wijchen last-minute niet door, terwijl hij wel al een appartement in Nijmegen had gekocht waardoor hij met twee hypotheken opgezadeld zat. Nét voor de crisis in 2009. Ik snapte eerst niet waarom ik zoveel stress ervoer door geld, totdat ik me bewust werd van dit voorbeeld. 

Dit voorbeeld deel ik om jou duidelijk te maken hoe een money mindset tot stand komt en je direct bewust te maken waarom het kantelen van je gedachtes hierin niet werkt. 

Dit heb ik namelijk zelf maandenlang geprobeerd. Iedere keer als ik een negatieve of onzekere gedachte had over geld vertelde ik mezelf: ”Het komt goed, Renee. Je kan dit. Als iemand kan ondernemen dan ben jij het wel.” 

Alleen dat nare gevoel in mijn buik bleef maar terugkomen. Toen dacht ik: ”Oké, het kantelen van mijn gedachtes werkt dus niet.” 

Positief denken en je gedachtes kantelen is hetzelfde als dat jij je nagels een andere kleur wil hebben en die kleur over jouw huidige nagellak lakt. Of je muren wil behangen en het huidige behang eronder laat zitten. Het blijft best een tijd goed, maar je ziet de wiebelige ondergrond er doorheen. 

Doordat je positief denkt en je gedachtes kantelt verander je die verbinding in je hersenen namelijk niet. De verbinding die ervoor zorgt dat je een ongezonde relatie tot geld hebt. Hierdoor blijft de relatie die je met geld hebt hetzelfde en je probeert het symptoom (de angsten en de onzekerheden) te bestrijden door deze gedachtes – en dus de verbinding in je hersenen – te onderdrukken. Je stopt de angsten en onzekerheden weg in de hoop dat je daardoor in je mindset groeit. Maar iedere keer dat jij een sales gesprek met een potentiële klant gepland hebt staan of een mail eruit stuurt, wordt die onbewuste verbinding in je hersenen weer geactiveerd die het nare gevoel bij je oproept. 

Dit nare gevoel – en DAARDOOR de nare en vervelende gedachtes – blijven bij je opkomen totdat je het besluit neemt om die verbinding in je hersenen te veranderen. 

Dit doe je door te begrijpen hoe dat die overtuigingen tot stand zijn gekomen.

Een mens heeft maar 2 doelen: 1. Bijdragen aan de levens van anderen, 2. Het bewustzijn verruimen

Terug naar de kern dus!

We denken vaak dat het heel moeilijk en zwaar is om die overtuigingen te veranderen. Dat het zo vastgebakken zit dat het jaren duurt om deze te doorbreken. En dat kan, maar dat hoeft niet. Het mag ook gewoon makkelijk en licht. Je moet alleen weten wat je ervoor moet doen om jezelf te herprogrammeren. 

Ik wil je er alleen wel direct bewust van maken dat de overtuigingen die jij hebt m.b.t. geld slechts het symptoom is van dieper liggende vraagstukken en oude ‘pijnen’. Op het moment dat je namelijk moeite hebt om geld te accepteren, kan dit verband houden met het feit dat jij het jezelf niet waard vindt om geld te verdienen, wat als oorzaak kan hebben dat je vroeger klein bent gehouden door je omgeving. 

Ik heb regelmatig klanten die mij verbaasd aankijken over de reden waarom hun onderneming niet groeit. Zo had ik laatst een klant die eerst stellig aangaf: ‘Maar dit is al zo lang geleden gebeurd dat ik in verschillende pleeggezinnen heb gezeten, dat stuk heb ik al afgesloten.’ 

Blijkbaar wordt het stuk afsluiten verward met het onderdrukken van oude stukken en gebeurtenissen in jezelf. 

Ieder mens heeft zijn of haar eigen verhaal. Iedereen maakt dingen mee. Dat is de bedoeling. Dat mijn vader is overleden is mede de reden dat ik dit werk nu kan doen. Alleen, daarvoor moet je wel de lessen onttrokken hebben uit de gebeurtenissen uit jouw verleden.

Al die verbindingen die in jouw onderbewustzijn liggen die jij nog niet hebt aangepakt, zijn jouw HANDREM voor jouw onderneming. Jouw onderneming groeit pas wanneer JIJ die HANDREM eraf haalt door aan de slag te gaan met jouw persoonlijke stukken. Hier een aantal voorbeelden: 

Je durft je aanbod niet te doen? –> Bang om afgewezen te worden door potentiële klanten?
Je durft niet zichtbaar te zijn? –> Bang om jouw plek in te nemen in de markt?
Je durft je geld niet te investeren? –> Bang dat er niet genoeg geld voor je zal zijn?

Misschien is bovenstaande niet wat je wil horen of lezen en had je gehoopt dat deze training alleen maar over geld ging. Maar dit is wat je nodig hebt om daadwerkelijk je bedrijf te laten groeien en jezelf niet af te remmen. 

En believe me… I know the drill… 

Wat je nodig hebt is de absolute SHORT CUT om die verbindingen te veranderen in je hersenen en jouw lessen te onttrekken uit de gebeurtenissen die je hebt meegemaakt.  

 

De absolute SHORT CUT om jezelf te herprogrammeren

1. Constateer dat een gebeurtenis of situatie je een naar gevoel / stress in je lichaam geeft. 

2. In plaats van in de stress te schieten, neem afstand van de situatie. Leun bijvoorbeeld achterover in je stoel alsof je de situatie en je gevoel observeert. 

3. Vraag jezelf af wat de reden is dat je stress ervaart. 

4. Stel vast welk concreet onderdeel in de situatie / gebeurtenis de stress bij jou oproept. 

5. Bedenk welke ervaring / situatie in het verleden ervoor gezorgd heeft dat je nu dit nare gevoel ervaart. 

6, Vraag je af wat je uit deze situatie mag leren – welk inzicht je over jezelf mag opdoen – of wat je aandacht vraagt om te verwerken. 

Punt 6 licht ik toe met een voorbeeld. Toen ik net begon met ondernemen en me richtte op ondernemers, was ik aan het zoeken naar de juiste bewoording om klanten aan te trekken. De eerste cursus die ik lanceerde heette: Ontdek jouw purpose en onderneem vanuit overvloed. Hier plaatste ik advertenties over voor op Facebook waar ik een aantal minder leuke reacties kreeg van onbekenden. 

Één van deze reacties luidde: ”Wat? Purpose? Daar blijkt direct al uit wat voor onzin club dit is. Ga iets nuttigs doen, plastic van de straat rapen ofzo.”

Die reactie raakte me. Ik merkte dat ik het warm kreeg en adrenaline kick in mijn lichaam kwam en kreeg een naar gevoel in mijn buik. Je herkent het vast. De meeste mensen onderdrukken dit gevoel door te zeggen ‘Ik trek me er niets van aan.’ Echter wist ik dat dit gevoel er niet voor niets was. 

In plaats van te reageren uit emotie besloot ik mijn eigen stappen toe te passen. Ik vroeg me af: Waarom raakt deze reactie me zo? Waarbij ik tot 2 conclusies kwam: Enerzijds raakte het me omdat het feit dat iemand weerstand ervaart tegen het woord purpose, mij vertelt dat diegene nog niet spiritueel ‘wakker’ is en zelf zwaarte ervaart, in hoofd en lijf. De idealist in mij werd geraakt en ik voelde juist dat zij erg gebaad zou zijn bij mijn cursus. Anderzijds raakte de reactie me omdat ik zelf ook niet helemaal uit was of het woord ‘purpose’ het woord is waar ik zelf lekker op zou gaan. Dat was inderdaad niet zo. Dus besloot ik de cursus een andere titel te geven. 

Toen ik deze inzichten had opgedaan, merkte ik direct dat het nare gevoel in mijn lijf weg was en ik vanuit een liefdevolle plek een reactie kon plaatsen op bovenstaande opmerking. 

De emotie die je voelt wil je namelijk iets leren. En zodra je die lessen eruit onttrekt, ben je in staat om nieuwe verbindingen te leggen in je hersenen en niet meer vanuit emotie te reageren. Je hebt de emotie immers ‘opgelost’. 

Hieronder vind je de video's waarin ik antwoord geef op de vragen bovenaan de pagina:

Recap Module 1

Hoe je money mindset tot stand is gekomen

Wat ervoor nodig is om te groeien in je money mindset

Opdrachten

Wat zijn de terugkerende gedachtes die je hebt over geld? Welke onzekere gedachtes heb je regelmatig die je nu tegenhouden om jouw bedrijf te laten groeien? De antwoorden van module 1 helpen je hierbij.

Wanneer je helder hebt welke gedachtes er terugkomen, vraag je dan af waar deze gedachte vandaan zou kunnen komen? Welke ervaring in het verleden heeft ervoor gezorgd dat jij dit nu dit denkt en vooral VOELT?

Wat mag je nog van deze gebeurtenis leren over jezelf? Welk zelfinzicht mag je opdoen?

Vraag je af of er nog een situatie is in het verleden die jouw aandacht vraagt om te verwerken. Zoals het voorbeeld wat ik aanhaalde over dat ik onbewust de verbinding heb gelegd dat een tekort aan geld gelijk staat aan een slechte afloop door het overlijden van mijn vader, dat stukje in mijn money mindset vroeg nog de aandacht om dit te verwerken.

Concrete tips

Tot slot wil ik je graag nog 4 concrete tips meegeven die je helpen om steeds bewuster te worden in het ondernemerschap.

Ik krijg wel eens de vraag: Renee, moet ik dan echt gaan graven in mijn verleden, net als in therapie? Dan is mijn antwoord: Nee, graven hoeft niet. De onbewuste stukken die nodig zijn om op te lossen komen vanzelf wel als eerste naar boven. Het belangrijkste is dat je open staat om jezelf van binnen te reinigen, om het maar even zo te noemen 🙂

Wanneer je een vol hoofd hebt, schrijf je gedachtes dan op. Wanneer je gedachtes op papier staan, is het letterlijk uit je hoofd. Dit geeft meer rust in je lichaam.

Ons brein verbruikt 20% van ons energieniveau op een dag. De grootste energieverbruiker hierin is twijfel. Maak beslissingen binnen 24 uur om zoveel mogelijk rust in je hoofd te ervaren.

Wat ik veel zie bij ondernemers is dat zij alleen rationeel gezien onzekerheden en angsten willen wegnemen. Het is cruciaal om jouw gevoel te koppelen - en te ACCEPTEREN - bij de gedachtes die je hebt om jouw overtuigingen te veranderen. Hier gaan we in module 3 dieper op in.

Scroll naar boven