fbpx

Module 4: Vergroot jouw eigenwaarde

Welkom bij Module 4

In de vorige modules hebben we het gehad over hoe jouw money mindset tot stand is gekomen en wat ervoor nodig is om in je money mindset te groeien. We hebben het gehad over hoe belangrijk jouw gevoel en geloof in jezelf is om meer klanten en omzet aan te trekken. Als jij immers al niet in jezelf gelooft, hoe kan een ander dat dan doen?

Jouw eigen-waarde is dus een belangrijk onderdeel om in jouw money mindset te groeien en geld te kunnen ontvangen. Daar gaan we in deze module op in.

Daarom beantwoord ik in deze module de vragen:

Wat hebben jouw eigenwaarde en money mindset met elkaar te maken?

Welke impact heeft jouw geprogrammeerde brein op jouw eigenwaarde?

Hoe vergroot je jouw eigenwaarde?

Waarom is het van belang om positief egoïstisch te zijn in de manier waarop je jouw bedrijf inricht om meer klanten en omzet aan te trekken?

Jouw onderneming is een reflectie van jezelf

Jij bent 1-op-1 jouw onderneming.

Zoals in de vorige module ook al duidelijk is geworden bén jij als zelfstandig ondernemer jouw onderneming. Jouw bedrijf is een reflectie van jezelf. Als je in een flow zit komen de klanten als vanzelf naar je toe en als je niet lekker in je vel zit, moe bent en negatieve en onzekere gedachtes hebt, dan blijft het akelig stil. Je trekt namelijk aan wat je gelooft. 

De meeste ondernemers die deze Money Mindset Training volgen zíjn ook nog eens zélf het product. Met andere woorden: Als jij marketeer, illustrator, coach of tandarts bent, dan bén jij je product. Je dient dan niet alleen het resultaat te verkopen, maar in feite verkoop jij jezelf. 

En dat is ook hetgeen waar de meeste ondernemers tegenaan lopen. Ze vinden verkopen an sich al een dingetje, laat staan dat je jezelf moet verkopen.

Een lage eigenwaarde gaat gepaard met onzekere gedachtes over jezelf (in relatie tot geld). Laat ik hierin je ook alvast op weg helpen dat je slechts onzekere gedachtes HEBT over jezelf. Je BENT je gedachtes niet, zoals Eckhart Tolle zo mooi zegt. Veel ondernemers zeggen namelijk dat ze onzeker ZIJN, maar dat BEN je niet. Daar heb je dus een mooie ruimte tot groei!  

Het vergroten van jouw eigenwaarde is – zoals je wellicht inziet – cruciaal om door geldblokkades heen te breken en te groeien in je money mindset. Als jij namelijk het jezelf niet waard vindt om geld te verdienen, hoe verwacht je dan dat jouw klant het jou wél waard vindt? Of dat je dan in staat bent jouw geld bij je te houden als het geld op je rekening staat? 

Het symptoom van een lage eigenwaarde is een laag banksaldo, ongeacht de omzet die wordt gedraaid. Wanneer je een lage eigenwaarde hebt, voelt het namelijk alsof je het niet waard bent om geld te verdienen of bij je te houden. Dan kan je bijvoorbeeld een omzet van 50.000 euro per maand hebben en tegelijkertijd 50.000 euro aan kosten, waardoor je onderaan de streep niets overhoudt.

Door jouw eigenwaarde te vergroten zorg je er niet alleen voor dat je geld naar je toe weet te trekken en de instroom van geld op gang brengt, maar ook dat je het jezelf waard vindt om een gedeelte van het geld te sparen en over te houden om van te GENIETEN en jouw mooiste leven te leven. Dat is tenslotte iets wat jij ook wil doen, niet waar? 🙂 

She with the most confidence always wins

Het vak zelfvertrouwen zou een mooie aanvulling zijn in het vakkenpakket in het schoolsysteem.

Voordat ik inga op hoe jij jouw eigenwaarde vergroot, wil ik je bewust maken van de reden dat de eigenwaarde van zoveel ondernemers zo laag is. Hier pakken we een stuk herhaling op van module 2, over de werking van ons brein.

Onze overtuigingen komen grotendeels tot stand in de beginjaren dat we opgroeien. De eerste 7 jaar om precies te zijn. Zoals ik al eerder heb gedeeld, zijn de overtuigingen die wij hebben over geld of over onszelf vaak niet eens onze eigen overtuigingen. Als mens zijn we kuddedieren, die het gedrag van onze medemens kopiëren. We kopiëren het gedrag van onze ouders, vrienden en omgeving om ergens bij te horen. Onbewust nemen we dus veel overtuigingen van anderen over. 

Daarnaast is zelfvertrouwen en zelfkennis tot op heden nog geen vakkenpakket in het schoolsysteem. Niet in de 7 meest cruciale jaren van jouw programmering van jouw hersenen althans. Tijdens mijn HBO studie was zelfreflectie wel een vast onderdeel van het vakkenpakket, echter werd dit onderdeel door veel medestudenten als ‘zweverig’ geclassificeerd en werden gewenste antwoorden gedeeld waardoor de waarde van deze opdrachten niet helemaal uit de verf kwamen zoals bedoeld. Op school hebben we vooral geleerd ‘wat’ we moeten weten aan droge kennis en hebben we in sterk mindere mate geleerd over hoe je als mens leeft, hoe je omgaat met je emoties en hoe je jouw zelfvertrouwen vergroot. 

De onzekerheden die we over onszelf hebben komen vaak dan ook voort vanuit 2 invalshoeken. 

1. De manier waarop je bent geprogrammeerd. Als je ouders en/of een omgeving hebt die zelf veel onzekere gedachtes hebben over zichzelf (in relatie tot geld), is de kans groot dat jij zelf ook onzekere gedachtes hebt over jezelf. 

2. Een gebrek aan zelfkennis. Doordat we ons in deze prestatiemaatschappij vooral focussen op welk papiertje je hebt behaald, welke functietitel je hebt en hoeveel salaris er op je rekening gestort wordt, vergeten we in de meeste gevallen wie we werkelijk zijn. 

En dat brengt me op het punt hoe je jouw eigenwaarde vergroot. 

Hoe je jouw eigenwaarde vergroot.

Het vergroten van jouw eigenwaarde heeft met bovengenoemde 2 invalshoeken te maken. 

Enerzijds is het van belang om te achterhalen waar jouw huidige eigenwaarde vandaan komt. Misschien heb je wel (pleeg)ouders die veel onzekere gedachtes over zichzelf hadden/hebben, heb je eerder een nare situatie meegemaakt (gepest o.i.d.) of ben je opgegroeid in een omgeving waarin de waarde van vrouwen minder is dan mannen. Er zit namelijk nog een bepaalde lading in jouw onderbewustzijn op het geld verdienen in combinatie met jouw eigenwaarde. 

Voor deze invalshoek van het vergroten van jouw eigenwaarde wil ik je verwijzen naar de opdrachten van module 2 en 3, waarbij jij je bewust wordt waar overtuigingen vandaan komen en wat ervoor nodig is om die ‘spanning’ eraf te halen. 

Anderzijds is het van belang om jezelf vanuit de diepte te leren kennen om jouw eigenwaarde te vergroten. We kunnen als ondernemer zo opgaan in de waan van de dag, op de automatische piloot doorgaan en onze klanten pleasen, dat we onszelf hierin verliezen. En dat is alles behalve bevorderlijk voor de doorstroom van geld naar jou toe.  

Geld kan pas naar je toe stromen op het moment dat jij ‘allignt’ bent. Daar bedoel ik mee dat geld pas naar je toe kan stromen wanneer jij op je best bent, zoals JIJ bent. Niet zoals Piet de buurman denkt dat jij bent, maar zoals jij écht bent. 

Veel ondernemers verliezen zichzelf namelijk compleet in het ondernemerschap. Maken een dienstaanbod waar ze denken dat de klant onwijs blij mee is, maar waar ze zelf tegenop kijken. Ze verliezen zichzelf in alle mogelijkheden die het ondernemerschap met zich meebrengt. 

Ik stel mezelf dan ook de vraag bij alles wat ik doe: ‘Oké, ik kan (persoon X, dienstaanbod Y, samenwerking Z, etc.) helpen, opzetten en realiseren, maar WIL ik het ook?’ 

Hoe meer jouw aanbod en jij zelf allignt bent met wie jij werkelijk bent, hoe meer jouw onderneming kan stromen en je overvloed kan genereren. 

Voor het vergroten van jouw zelfkennis zijn er wat mij betreft drie vragen die je hiermee op weg helpen en de absolute basis zijn voor jouw eigenwaarde: 

1. Wie ben ik? 
2. Wat kan ik als geen ander?
3. Wat wil ik eigenlijk écht? 

In de video’s ga ik dieper in op hoe je jouw eigenwaarde vergroot.

 

Hieronder vind je de video's waarin ik antwoord geef op de vragen bovenaan de pagina:

Recap Module 3

De handvatten voor het vergroten van jouw eigenwaarde

Het belang van positief egoïsme in de manier waarop je jouw bedrijf inricht om meer klanten en omzet aan te trekken.

Welke impact heeft jouw geconditioneerde brein op jouw eigenwaarde?

De absolute noodzaak van DOEN en bewust ondernemen om je eigenwaarde te vergroten

Opdrachten

Bepaal wat jouw huidige eigenwaarde is en waar je jezelf eventueel blokkeert in je eigenwaarde. Is het bij het gebrek aan zelfkennis, de lading die er op bepaalde overtuigingen zitten door ervaringen uit het verleden of beide?

Schrijf voor jezelf op een papier wie je bent. Als je jezelf zou moeten omschrijven, wie ben JIJ dan? Wat typeert jou als mens?

Schrijf vervolgens voor jezelf op papier wat jij als geen ander kan. Wat gaat jou van nature af? Wat is jouw 'gift' of talent? Waar word jij voor gevraagd door anderen?

Schrijf vervolgens voor jezelf op papier wat jij wil in jouw bedrijf? Wat vind je belangrijk? Waar haal je voldoening uit? Met wie wil jij graag werken? Welke tijden wil je werken?

Bekijk de antwoorden die je hebt gegeven op de vorige vragen en bepaal of jouw bedrijf op dit moment 'allignt' is met JOU? Klopt het plaatje? Dien je iets te veranderen in je productaanbod of je bedrijf omdat er nu iets 'scheef' zit? Word je geleefd door je onderneming of weet je de regie te pakken?

Concrete tips

Tot slot wil ik je graag nog 4 concrete tips meegeven die je helpen om jouw eigenwaarde te vergroten.

Wees heel bewust van het effect dat jouw werk heeft op jouw klanten. Jouw klanten zijn namelijk jouw spiegels en mogelijkheid tot zelfinzicht.

Focus je op de positieve eigenschappen i.p.v. de negatieve eigenschappen. We zijn in Nederland gewend om ons alleen maar te richten op wat er beter kan en slecht gaat, probeer je focus te leggen op dat wat goed gaat en waar jij energie van krijgt.

Zie jouw emoties als jouw navigatiesysteem. Alles is namelijk zoals het is. Alle mensen zijn zoals ze zijn en alle situaties zijn zoals ze zijn. Het feit dat jij een emotie voelt (bijvoorbeeld n.a.v. een situatie met een klant), betekent dat er iets in jouw onderbewustzijn wordt opgerakeld. Dit kan 2 dingen betekenen. 1. Je mag nog iets over jezelf leren, een kernwaarde of iets wat jij belangrijk vindt. 2. Er is nog een situatie uit het verleden die jouw aandacht vraagt om op te lossen.

Vaak zie je dat ondernemers naast moeite hebben met het ontvangen van geld, ook moeite hebben met het ontvangen van complimenten en feedback. Er zit überhaupt een blokkade op het ontvangen. Durf feedback en complimenten te ontvangen en wordt daar comfortabel bij. Dan zal je merken dat het ontvangen van geld makkelijker wordt.

Scroll naar boven