fbpx

Ondernemen = Persoonlijk ontwikkelen, to the max!

Ondernemen = Persoonlijk ontwikkelen, to the max!

Dit keer een persoonlijke blog. Zoals ik in de vlog van deze week aangaf is alles continu in beweging en zie ik alles als een continu leerproces. Persoonlijke ontwikkeling is hetgeen mij drijft en ik ben ervan overtuigd dat ieder mens dat heeft. Stilstaan is immers achteruitgaan en dat heeft wat minder prettige gevolgen voor je eigen gemoedstoestand. Ik durf wel te zeggen dat het ondernemen de vorm is waarin je het snelst en de grootste stappen in je persoonlijke ontwikkeling zet. Het cliché: Je komt jezelf wel tegen. Haha, ja dat is ook echt zo.

Geduld

Met name wat betreft de competentie geduld. Alles komt op het juiste moment en daar word je als ondernemer zeker op getest. Zo zie ik het ondernemen namelijk: als een test. Een test opdat hoe graag ik het wil. Een test opdat ik bereid ben flexibel te zijn en overtuigingen te laten varen. Een test opdat je het niet alleen kan. Ik merk echt oprecht dat je zelf blind voor wat er gebeurd en welke snaren je exact moet raken. Ook al weet je dat in grote lijnen, vaak ligt het antwoord voor je neus of heb je het al opgeschreven, alleen zie je het niet. Net als dat je in loondienst zit en wel symptomen vertoond opdat je toe bent aan iets anders, maar het eigenlijk zelf niet ziet.

Alles is verbonden

Ik geloof heel sterk in het idee dat alle antwoorden in je zitten. En ik kom er nu steeds meer achter dat je een spiegel nodig hebt die je de antwoorden laat zien. Iemand buiten je eigen omgeving. Jos (mijn vriend) zegt zelf ook al tegen mij: ”Renee, ik ben zo geïndoctrineerd in jouw verhaal, ik ben met jou meegegroeid sinds jouw ontwikkeling en business startte. Ik ben niet degene die dit realistisch kan beoordelen.” Weet je, hij heeft gelijk. Je omgeving is op een gegeven moment zo betrokken met waar je mee bezig bent. En als je net als ik daarnaast ook overtuigend een betoog houdt over hoe geweldig mijn nieuwe idee is, dan kan ik me ook voorstellen dat het dan een extra uitdaging is om daar nog iets van te vinden, haha. Eigenlijk is het heel mooi. Het feit dat je andere nodig hebt om verder te komen. Dat we allemaal één zijn en die verbondenheid ons verder brengt.

Oude versus nieuwe systemen

Naast de competentie geduld, leer ik ook veel over mezelf m.b.t. oude overtuigingen die er nog zitten vanuit vroeger. De afgelopen anderhalf jaar ben ik bewust bezig geweest om mijn mind te herprogrammeren en nieuwe overtuigingen, nieuwe systemen te ontwikkelen. Soms kom je nog oude systemen tegen die er zo ingebakken zitten, dat je daar doorheen moet om boven jezelf uit te stijgen.

loondienst versus ondernemen

Laatst zei een vriendin nog tegen me: Ik denk dat je ook veel kan leren in loondienst. Toen zei ik: Ja, ik geloof dat iedere ervaring je iets leert, maar in de intensiteit en vaart dat het met ondernemen gaat, zal het niet in loondienst zijn. Het is toch anders als de budgetten waarmee je werkt je eigen budgetten zijn en dat als iets niet werkt het je eigen bedrijf is dat niet werkt. De vindingrijkheid en het oplossingsvermogen wordt nu velen malen meer getriggerd dan ik ooit eerder had kunnen bedenken.

And I freaking love it! De enige juiste keuze om te doen, voor mij.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij intenties om zelf te ondernemen?

Met revolutionaire groet,

Scroll naar boven