fbpx

Bewustwording van overtuigingen

Bewustwording van overtuigingen

Alle overtuigingen die jij hebt komen ergens vandaan. Dan wel wat je hebt geleerd vanuit vroeger, dan wel wat je vanuit je omgeving hebt opgestoken, dan wel wat je jezelf hebt aangepraat. De mind is er zo op gericht om deze overtuigingen te programmeren in je onderbewustzijn. Ofwel: je bent geconditioneerd op dat wat je hebt meegekregen en de ervaringen die je hebt opgedaan. Dat is op zich prima, zolang het in dienst staat van wat jij bestemd bent te doen en het jou dient in dat wat je wíl doen.

Even naar jou. Hoeveel overtuigingen die jij hebt, zijn overtuigingen waar je helemaal niets mee kan? Hoeveel van deze overtuigingen zijn bullshit en belemmeren jou om datgene te doen wat jij wil doen? Welke overtuigingen kan jij in jouw brein refreshen om ervoor te zorgen dat het jou verder helpt?

Een overtuiging kan van alles zijn. Je kan ervan overtuigd zijn dat jij niet bestemd bent om succesvol te worden, omdat je bijvoorbeeld niet de ‘juiste’ opleiding hebt hiervoor. Je kan ervan overtuigd zijn dat het nodig is om tot je pensioen te ‘moeten’ werken, omdat je anders niet kunt overleven. Je kan er ook van overtuigd zijn dat het ondernemerschap niet voor jou is weggelegd, omdat je er nooit iets mee hebt gedaan of hebt meegekregen. Het ding is: zolang jij dit jezelf blijft vertellen, zal dit ook jouw werkelijkheid zijn. Maar, ís dat wel zo? Waarom heb je de overtuigingen die je hebt? En vraag je je wel eens af of dat je het daar eigenlijk wel mee eens bent?

Het is zo makkelijk om te vervallen in excuses en overtuigingen die jou ervan weerhouden datgene te gaan doen wat je wil doen. Uiteindelijk ben je alleen jezelf voor de gek aan het houden.

En oh ja. Er wordt ook wel eens gezegd dat je ‘even’ je gedachten om moet zetten van bijvoorbeeld iets negatiefs naar iets positiefs. Ofwel: van je (belemmerende) overtuiging naar een nieuwe overtuiging. Echter, dat is niet ‘even’ gedaan. 5% waarmee je denkt is door middel van je bewustzijn en 95% is geprogrammeerd in je onderbewustzijn. Het is dus niet zo dat je met één nieuwe gedachte in de 5% van je bewustzijn, de 95% in je onderbewustzijn herprogrammeert. Daar heb je doorzettingsvermogen en wilskracht voor nodig, maar ook vooral de competentie om jezelf te trainen de gedachte te kantelen. Eerst is het noodzaak om bewust te worden van de gedachten en overtuigingen die je hebt, zodat je weet wat ervoor nodig is om deze gedachten te kantelen.

Gaat dat jou lukken of heb je daar moeite mee? Wat is ervoor nodig om het wel te bewerkstelligen? Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen!

Met liefde,

Scroll naar boven