fbpx

Perfectionisme is het niet durven maken van fouten. 

Perfectionisme is het niet durven maken van fouten. 

Je kent het vast wel als jij een perfectionist bent. Wanneer je solliciteert voor een functie en er wordt gevraagd naar jouw sterke punten, dan is perfectionisme vrijwel het eerste wat je benoemd. Je kadert het zo dat het echt een goede eigenschap. De meeste pakken het ook wel zo op. Maar, is dat eigenlijk wel zo? Is perfectionisme een kracht? Of vertelt het je dat je bang bent om fouten te maken? En begrijp me niet verkeerd, ik zie niets als fout. Je hebt alleen lessen die je leert. Fout bestaat niet. Perfectionisme heeft alles te maken met de verwachting die jij schetst voor jezelf en voor jouw omgeving. En wees eens eerlijk. Als perfectionist zijnde. Ben jij eigenlijk écht gelukkig? Kan je ooit tevreden zijn met het resultaat en de dingen die je doet?

Met als sterrenbeeld maagd ben ik van nature een perfectionist. Ik ben altijd erg gedreven geweest om het allerbeste en meest perfecte resultaat neer te zetten. Als anderen dat resultaat niet konden bereiken of het niveau niet aan konden tippen, dan deed ik het wel! Met als valkuil: ik was nooit tevreden met het resultaat, ik had veel stressreacties in mijn lichaam zitten en het resultaat werd altijd slechter wanneer ik mijn best deed om het perfect te krijgen. Pas sinds een jaar of twee ben ik ervan af gestapt om perfectie na te streven en omarm ik de perfectie die in imperfectie zit. Met als resultaat: veel meer geluk, voldoening en rust!

Waarom wil je alles perfect hebben? Waar komen de verwachtingen die jij hebt vandaan? Heb jij die zelf gecreëerd of is het je geconditioneerde mind die je laat spreken? Ben jij je bewust welke impact de verwachtingen die je hebt op jouw kijk op het leven hebben en daarmee ook de voldoening die jij eruit haalt? Kan jij echt genieten van de dingen die je doet en die je neerzet? De verwachtingen die je hebt en in hoeverre deze kunnen worden waargemaakt en overtroffen houden verband met de voldoening en het geluk dat jij ervaart. Als je erover nadenkt logisch, vaak sta je er niet bij stil omdat je vanuit het geconditioneerde brein aan het leven bent. Dat wat jij altijd hebt gedaan en hoe je ‘geprogrammeerd’ bent. 

Dus, als je eens eerlijk bent. Waarom heb je de verwachtingen die je hebt? Ben je blij met de verwachtingen die je zelf hebt gesteld of zou je willen dat deze anders zouden zijn? Zoals ik al in een eerdere blog heb aangegeven is jouw mindset jouw realiteit. Jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen werkelijkheid en hoe je naar de dingen en situaties kijkt. Jij hebt dus zelf de controle om het perfectionisme los te laten, als je daar behoefte aan hebt. 

Hoe ga jij om met perfectionisme en zou je het graag willen loslaten of dient het jou juist in wat je doet?

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal!

Met liefde, 

Scroll naar boven