fbpx

Vier stappen om negatieve lichamelijke reacties de baas te worden.

Vier stappen om negatieve lichamelijke reacties de baas te worden.

Je zit achter je laptop op je werk en je bent aan het werk. Even een thuiswerk dag, dan kan je meters maken. Je agenda is volgepland, je vakantie komt er bijna aan. Je hebt alles dusdanig geordend en georganiseerd dat het geen ruimte toe laat om ad-hoc zaken op te pakken. Het gaat wel lekker, je zit er goed in. Dan gaat ineens je telefoon. Je manager. Je wordt vriendelijk verzocht om een spoedgeval op te pakken voor een andere afdeling. Iets wat jij eigenlijk al meerdere malen eerder had aangegeven en aangekaart of dat het op tijd zou worden opgepakt. Dit werd je van tevoren verzekerd. Je kon ervan op aan en je vertrouwde erop dat het dit keer goed zou komen. Toch krijg je voor je vakantie een spoedgeval. Je manager laat je geen keuze dan het op te pakken. Dan slaat de stress toe.

Herkenbare situatie? Wanneer je in een markt werkt waar je snel moet schakelen waarschijnlijk wel. Anders heb jij zelf vast andere situaties waarbij je in de stress schiet. Allerlei gedachtes gaan door je hoofd, je voelt de adrenaline en schokken door je lijf gaan. Je krijgt het warm, je lichaam gaat in overlevingsmodus en je ziet niet waar je het moet zoeken om het op te pakken of de situatie te verbeteren.

Hoe reageer jij dan? Ga je vanuit stress en verantwoordelijkheidsgevoel direct af op de situatie om het op te pakken? Door de stressreactie in je lichaam ben je eigenlijk niet meer zo nauwkeurig, je wil alles tegelijk doen en af hebben. Echter, doordat je geen focus hebt op één taak, maar ook met jouw eigen werkzaamheden in je maag zit werkt dit juist averechts.

Dit was precies hoe ik zou reageren. Voordat ik me met persoonlijke groei bezig hield. Ik zou me direct storten op de werkzaamheden en me ondertussen hartstikke vervelend voelen in m’n lichaam. Als ik iets vervelend vind is het wel de reactie van stress op mijn lichaam.

Nu. Niet. Meer.

Ik ben de situatie anders gaan benaderen. Ik laat de omgeving niet meer bepalen hoe dat ik me in mijn lichaam voel. Ik ben een andere aanpak gaan hanteren, een aanpak die tot op heden effectief is en prettig voelt. Dit is hoe ik het aanpak:

 1. Ik ervaar een stressreactie (of andere negatieve emotie) 
  In principe blijft dit hetzelfde. Immers gebeurt er wel iets in je lichaam zodra je het ergens niet mee eens bent.
 2. Ik laat alles los en neem afstand van de situatie
  In plaats van direct op automatische piloot in de situatie te duiken en daarin te verliezen, maak ik de keuze om me los te maken van de situatie en de daarbij behorende taken of impuls reacties.
 3. Ik observeer mijn reactie en stel de kern van het probleem vast
  In plaats van dat ik handel vanuit mijn emotie, kies ik ervoor om mijn reactie te observeren. Waar komt dit vandaan? Waarom voel ik me op dat moment zo? Waarom vind ik de situatie zo vervelend? Waar komt het échte gevoel vandaan? De emotionele reactie op jouw lichaam is het gevolg van een oorzaak. Iets wat daarvoor heeft plaatsgevonden. Wat ligt ten grondslag aan de reactie die jouw lichaam heeft op de situatie?
 4. Ik zet de energie om in het vinden van een oplossing
  In plaats van de negatieve emotie en energie te steken in jezelf te verliezen in de operatie, kies ik ervoor deze energie om te zetten in het vinden van de oplossing van de kern van het probleem. Immers los je het daadwerkelijke probleem vaak niet op door je te verliezen in het huidige spoedgeval. Dat is alleen een pleister plakken op dat wat er eigenlijk niet goed is gegaan.

Door deze stappen te nemen en dus zelf de baas te worden over mijn emotionele reactie, zorg ik ervoor dat ik vrijwel geen stress reactie meer ervaar en situaties veel beter kan interpreteren en kan inschatten. Het zorgt er daarnaast voor dat je je energie richt op de positieve effecten en resultaten in plaats van de negativiteit.

Probeer het zelf maar eens in het vervolg wanneer je in een dergelijke situatie terecht komt. Ik ben heel benieuwd of het jou net zo helpt als dat het mij helpt. Laat me weten hoe je het ervaart en of je ergens hulp bij kan gebruiken.

Met liefde,

Scroll naar boven