fbpx

Jouw mindset = jouw realiteit.

Jouw mindset = jouw realiteit.

Vanaf deze week één blog dat past bij het thema van de week. Zo kan ik me focussen op de kwaliteit van de blogs i.p.v. de kwantiteit. Iets waar ik voor sta en wat ik belangrijk vind. Gaandeweg kom je erachter wat wel werkt en wat niet. Zodoende het besluit genomen over te gaan op één blog. Met als thema deze week: mindset. 

Mindset. Een woord, begrip, benaming die hedendaags wel vaker gebruikt wordt. Een krachtig onderdeel van de persoonlijke groei en ontwikkeling van de mens, in mijn opinie in ieder geval. Mindset is namelijk de manier waarop je denkt. Jouw denkstijl. De manier waarop je situaties benadert en het houdt naar mijn idee verband met hoe je de situaties ervaart en voelt. Denk er maar eens over na. Alles begint en eindigt met een gedachte. Jouw gedachtes en jouw mind(set) zijn jouw werkelijkheid. De manier waarop jij de wereld, het leven, jouw relaties met anderen en je omgeving ziet. Dat wat jij ziet en hoe je ernaar kijkt is jouw waarheid. Jouw realiteit. Mijn realiteit is anders dan jouw realiteit. Iets wat jij als negatief ervaart, hoeft voor iemand anders niet negatief te zijn. Iets wat jij als positief ervaart kan voor een ander negatief zijn. Het is ieders interpretatie van de werkelijkheid wat zijn of haar realiteit maakt. Oftewel: alles wat jij waarneemt met jouw zintuigen en de manier waarop jij daarnaar kijkt en daarover denkt, is jouw realiteit. Jouw waarheid, jouw waarneming. Niemand anders bepaalt voor jou hoe dat jij naar dingen kijkt, hoe je ze ervaart en hoe je ze beoordeeld. Met anderen woorden: JIJ bent degene die jouw realiteit bepaalt. JIJ bent verantwoordelijk over de manier waarop je naar dingen kijkt. Niemand anders bepaalt hoe dat jij werkelijk iets ervaart en iets voelt. Dat betekent dat JIJ ook verantwoordelijk bent over of dat jij negatief of positief in het leven staat. JIJ bent verantwoordelijk of dat jij je gedachten jou laten beheersen of dat jij jouw gedachten en ervaringen beheerst en controleert. 

Confronterend, toch? Ik vond van wel. Het is makkelijk om naar anderen te wijzen en de externe omgeving de schuld te geven over datgene wat er in jouw leven gebeurd, hoe jij je voelt en hoe dat je op situaties reageert. Dat is makkelijk én ontwijkend gedrag. De confrontatie met jezelf aangaan is moeilijk. Het vergt lef. Je dient jezelf in de spiegel aan te kijken en tegen jezelf te zeggen dat JIJ degene bent die controle heeft over de manier waarop je naar het leven kijkt. De manier waarop je situaties benaderd en de manier waarop je omgaat met tegenslagen. Het is in het begin lastig en het vergt zeker training en begeleiding om dit te ontwikkelen. Maar man! Wat bevrijdend is het als je de stap zet om van een statische mindset naar een op groei gerichte mindset te willen ontwikkelen. Deze twee vormen van mindset heb ik in de vlog van deze week toegelicht. De volgende beschrijving vond ik over de statische mindset en de op groei gerichte mindset.

Statische mindset / fixed mindset

Iemand met deze mindset gaat ervan uit dat intelligentie vast staat. Dit zorgt ervoor dat hij graag slim wil over komen. Hij vermijdt uitdagingen, want dan kun je fouten maken. Hij zoekt steeds bevestiging zijn intelligentie, persoonlijkheid of karakter. Het draait om succes hebben, slim overkomen, geaccepteerd worden en een winnaar voelen. De grote angst is falen, dom overkomen, afgewezen worden en een verliezer voelen. Hij gedraagt zich defensief bij belemmeringen en geeft het al gauw op.

Inspanning is zinloos, want als je echt een genie bent, dan hoef je je niet in te zetten. Kritiek komt over als een bedreiging, daarom negeren ze leerzame negatieve feedback. Het succes van anderen zien ze als een bedreiging. Het resultaat van de statische mindset is dat je niet echt ontwikkelt en dus minder bereikt dan mogelijk is. De statische mindset beperkt de prestaties. Het werkt destructief op de gedachten en leidt tot slechte leermethoden.

Op groei gerichte mindset / growth mindset

Mensen zijn verschillend als het gaat om talent, interesse en temperament, maar iedereen is in staat om te veranderen door te leren en ervaringen op te doen.  Iemand met deze mindset gaat er vanuit dat je jouw basiskwaliteiten kunt ontwikkelen door er moeite voor te doen. Intelligentie is te ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat hij graag wil leren. Denkt hij dat hij een Einstein wordt? Nee, maar hij gelooft wel dat de ware potentie van de mens onbekend is en dat het niet te voorspellen is wat hij kan bereiken door jarenlang te werken en te oefenen. Het geloof dat kwaliteiten ontwikkeld kunnen worden kan een liefde tot leren geven.

Iemand met een op groei gerichte mindset is blij met uitdagingen en geeft niet op bij tegenslag. Inspanning is de weg tot meesterschap. De liefde om jezelf volledig in te zetten en vol te houden stelt mensen in staat om zich door de moeilijkste perioden van hun leven heen te slaan. Iemand met een op groei gerichte mindset leert van kritiek en laat zich inspireren door het succes van anderen. Het resultaat van deze mindset is dat je een steeds hoger niveau bereikt.

Het belangrijkste begin m.b.t het ontwikkelen van jouw mindset is het stil staan van welke mindset jij eigenlijk hebt. Want, als je heel eerlijk bent, waar herken jij jezelf dan het meest in? Waar komt dat vandaan? Hoe heeft dit zich zo kunnen vorderen? De bewustwording van jouw mindset is het begin. Het begin om het tij te keren, indien van toepassing. Het ontwikkelen van jouw mindset heeft namelijk als doel dat je én mooier tegen het leven aankijkt, en dat dus ook jouw realiteit over het leven verandert, én het zorgt ervoor dat jij de dingen voor elkaar krijgt die jij voor elkaar wil krijgen. Een typisch voorbeeld is verkopers. Op het moment dat de verkoop denkt dat hij de sale niet gaat maken en het target van die maand niet haalt, dan gaat dat niet lukken. Herken je dat? Dat je een situatie al een hele tijd in je hoofd hebt herhaald en hebt afgespeeld, en deze situatie uiteindelijk ook uit is gekomen? Dat is de uitwerking van jouw mindset. Daar zit nog veel meer aan ten grondslag, wat ik in de komende weken zeker verder ga behandelen. 

Heeft het je tot inzichten gebracht die je eerder niet had? Ik ben benieuwd naar jouw verhaal en jouw mindset. Hoor het graag!

Met liefde, 

Scroll naar boven