fbpx

De 4 vragen die ik anderen stelde om tot zelfinzicht te komen.

De 4 vragen die ik anderen stelde om tot zelfinzicht te komen.

Alleen door mezelf vragen te stellen kreeg ik niet de antwoorden die ik wilde. Ik zocht naar andermans visie over mij, zodat ik deze kon vergelijken met mijn eigen standpunten. Zelfreflectie is toch moeilijker dan ik dacht. Ik pakte iedere kans aan om anderen vragen te stellen over mezelf. Ik realiseer me dat dit een lastige stap is om te zetten voor velen. Het vraagt je namelijk je open en kwetsbaar op te stellen. Je moet er durf, lef en kracht voor hebben om dit te doen. Maar, oh man! Het is zo bevrijdend als je dat doet. Ik wil hier nog wel even een extra notitie bij maken. Je hoeft niet ieder feedback punt te accepteren als je jezelf hier niet in herkend. In iedere feedback die je ontvangt, zit namelijk een behoefte van de ander. Als de feedback je verder helpt, is het top! Zorg ervoor dat je jezelf er goed bij voelt en je kan herkennen in de feedback. Er zijn vier vragen die ik anderen stelde, voornamelijk op een subtiele manier kan ik je vertellen. Dit zijn ze: 

1. Hoe zie je mij als persoon?

Dit is een redelijk generieke vraag. Hiermee geef je de persoon aan wie je het vraagt de ruimte om met alle mogelijke antwoorden op te komen die zij willen. Hij of zij kan je vertellen dat je vriendelijk bent, extravert, netjes, betrouwbaar, gezellig, etcetera. Waarschijnlijk zal je voornamelijk positieve feedback ontvangen. Dat is echt tof! Je wil je namelijk focussen op jouw positieve kant. Misschien vertelt diegene je wel dat je een geweldige ouder bent. Dit kan je vertellen dat je een zorgzaam persoon bent, wat je misschien wel wil terugbrengen in je carrière. 

2. Hoe zie je mij als professional?

Velen bekleden een rol wanneer zij aan het werk zijn (professional), wanneer ze thuis zijn (ouder / partner), wanneer ze met vrienden zijn (vriend), en dergelijke. Mijn partner vertelde me een paar maanden geleden dat hij me niet zo leuk vindt als een professional. Dit zal ik even uitleggen. Momenteel bekleed ik een buitendienstfunctie. Wat betekent dat ik voornamelijk in het veld werk, onderweg ben of thuis werk. Thuis doe ik voornamelijk mijn administratie. Weet je wel, dat gedeelte van werk wat ik eigenlijk helemaal niet zo leuk vind (maar er wel bij hoort). Als mijn partner thuis komt van z’n werk ben ik vaak nog bezig met mijn administratie. Op dat moment ben ik de gefocuste Renee die even geen behoefte heeft om gezellig te doen. Ondanks dat ik wilde dat hij me als professional ook leuk zou vinden, vertelde het me wel dat ik een serieuze en gefocuste kant heb die haar werk graag goed wil doen. Zorg ervoor dat je verschillende mensen deze vraag stelt. In mijn volgende blog behandel ik welke mensen ik deze vragen heb gesteld en waarom. 

3. Welke sterke punten vind je dat ik heb?

Ik wilde mezelf voornamelijk focussen op het goede. Vaak zijn je krachten gerelateerd aan je talenten, welke je natuurlijk af gaan. Misschien ben je jezelf niet bewust van je sterke punten, of misschien wil je ergens heel graag krachtig in zijn terwijl je dat veel energie kost. Door feedback te verzamelen van verschillende personen over jouw sterke punten, kan het je eigen gedachten bevestigen of je nieuwe inzichten geven. 

4. In wat voor rol zie je mij werken? 

Deze vraag stelde ik omdat ik wilde switchen van werkrichting. Misschien ben jij wel helemaal overtuigd en helder van je werkrichting en dat hoop ik ook echt! Heb je een doel waar je naartoe werkt? Waar zie jij jezelf over vijf of tien jaar? Wil je nog steeds die directie level functie bereiken? Waarom wil je dat? In wat voor rol zie jij jezelf werken en waarom? Deze vraag kan je wellicht helpen je eerder opgestelde doel te heroverwegen en te bedenken waarom je eigenlijk een bepaalde rol wil bekleden en of dat deze ook bij je past. 

Als je het lastig vindt om feedback te vragen, kan je beginnen door het aan je naasten te vragen. Of je kan nog twee dagen wachten op mijn volgende blog! In mijn volgende blog behandel ik namelijk de type personen aan wie ik deze vragen heb gesteld en waarom ik hen heb gekozen om feedback aan te vragen. 

Ben benieuwd hoe deze vragen voor jou werken!

Met liefde, 

 

Scroll naar boven