fbpx

De verschillende type personen waaraan ik feedback heb gevraagd.

De verschillende type personen waaraan ik feedback heb gevraagd.

Je hebt besloten om feedback te vragen aan anderen. Gefeliciteerd! Je bent bereid je kwetsbaar en open op te stellen. Dit is goed en dapper! Maar, wie kies je? Kijk: waarschijnlijk wil je feedback van dezelfde soort mensen als jij. Mensen waar je mee samen werkt. Wanneer je hiervoor kiest, bestaat de kans dat je feedback ontvangt vanuit een soort perspectief. Bijvoorbeeld: als je een accountant bent en je vraagt feedback aan andere accountants, krijg je waarschijnlijk inhoudelijke feedback gerelateerd aan het vakgebied. Ik geloof erin dat het ook veel waarde heeft om feedback te vragen aan mensen met totaal verschillende achtergronden en expertises om onverwachte inzichten te ontvangen over jouw competenties en vaardigheden. Dit zijn de 5 type personen waar ik feedback aan heb gevraagd: 

1. Partner

Je partner ziet je dagelijks en kent je het best. Hij of zij kan inschatten wat jou (on)gelukkig maakt. Toen ik mijn partner om feedback vroeg, zei hij: ‘’Renee, als wij onze dag met elkaar doornemen, heb je het nooit over het werk dat je hebt gedaan. Je hebt het altijd over de mensen met wie je hebt gesproken en welke gesprekken je hebt gehad. Je hebt het nooit over marketing an sich.’’ Hier was ik me totaal niet van bewust. Je partner kan je details verstrekken over jezelf welke gerelateerd zijn aan je werk. 

2. Vrienden die het dichts bij je staan

Er zijn verschillende typen vrienden. Sommige heb je voor de gezelligheid en met anderen heb je een diepere connectie. Hier kan je jouw ambities, visies en dromen mee delen en je helpt elkaar om doelen te bereiken. Dit zijn heel waardevolle mensen om mee om te gaan. Ik ben heel dankbaar dat ik een aantal van deze vriendschappen heb. Aan hen vroeg ik dan ook feedback. Hier kreeg ik feedback van op een dieper level. Feedback welke jouw kern raakt, zonder dat je het realiseert. 

3. (ex) Collega’s

Uiteraard wil je ook feedback van je collega’s. Zij zien jou dagelijks op een professionele manier. Zij kunnen daarom gemakkelijk jouw krachten en onzuiverheden snel benoemen. Echter, je kan wel kritisch zijn op de feedback die je ontvangt. Wanneer je jezelf in een rol voordoet binnen jouw huidige baan, kan de feedback die zij jou geven niet geheel accuraat zijn. Ik heb daarnaast ook collega’s gevraagd waarmee ik samen heb gewerkt in vorige banen, zelfs degene tijdens mij bijbaan. 

4. Klanten / Opdrachtgevers

Ja! Ook dit heb ik gedaan. Ik heb feedback gevraagd aan verschillende opdrachtgevers op meerdere niveau’s binnen de organisatie (B2B). Hier heb ik verrassende inzichten uit gekregen. Sommige waren bevestigend, anderen waren nieuw. Klanten kunnen goudeerlijk zijn. Het is wat mij betreft waardevol om ook via deze weg inzichten te vergaren. 

5. Oud mede-studenten

Toen ik onderzoek naar mezelf aan het doen was, kwam ik een aantal oud mede-studenten tegen waarmee ik had samengewerkt in wat projecten. Voor mij een grote kans om feedback te vragen. Het grappige is dat zij mijn eigen ideeën van ‘ ik ben geen specialist, maar een generalist’ hebben bevestigd. Ik zou je aanbevelen degene te kiezen waarmee je hebt samengewerkt.  

Ik heb er bewust voor gekozen mijn familie niet om feedback te vragen. Zij waren namelijk verrast over het feit dat ik alweer wilde wisselen van baan. Ik denk dat bovengenoemde type personen een mooie mix is qua visie en interpretatie. Het gaf mij in ieder geval inzicht in mijn krachten en talenten. 

Wie vraag jij om feedback? 

Bedankt voor het lezen van mijn blog. 

Met liefde,

Scroll naar boven