fbpx

Het structuren van de zelfinzichten en het omzetten naar een rol.

Het structuren van de zelfinzichten en het omzetten naar een rol.

Oké, je hebt alle feedback verzameld. Nu is het de kunst om de feedback te gaan bundelen. Bepaalde zaken eruit te gaan abstraheren. Als het goed is heb je jouw eigen inzichten en de feedback die je hebt ontvangen op papier gezet. Of misschien zit het wel in je hoofd. Je hebt in ieder geval helder welke zaken benoemd zijn en of jij je daar in kan vinden. De volgende stap is te ondervinden of er dingen zijn die vaker voorkomen dan andere, die iets zeggen over wat je wil en wat bij je past. Je kan in feite jouw kernwaarden en persoonlijke waarde op papier zetten. Hierin kan je de volgende stappen zetten. 

1. Het clusteren van de inzichten.

Wat heb je te horen gekregen? Waren er dingen die je vaker te horen kreeg? Zijn er bepaalde complimenten die langer blijven hangen dan andere? Dit kan iets zeggen over jouw eigen behoeften of de dingen die je leuk vindt om te doen. Probeer eens de inzichten die je hebt vergaard te gaan clusteren. Bijvoorbeeld: als je op verschillende wijze te horen hebt gekregen dat je goed met mensen overweg kan en dat anderen altijd hun verhaal bij jou kwijt kunnen, zou je dat om kunnen zetten in het cluster ‘empatisch’. Probeer dat met ieder inzicht te doen, zodat je een overzicht krijgt van jouw waarden en de clusters die hiermee gepaard gaan.

2. Het herkennen van je talenten.

Kom je erachter dat er veel in dezelfde categorie worden benoemd? Wellicht dat jouw talenten goed naar voren komen in het overzicht. Weet jij bijvoorbeeld altijd anderen te overtuigen of trek jij altijd de kar van nature, het kunnen signalen zijn waar jouw talenten liggen. Vind je het daarnaast ook nog eens leuk om te doen, dan zijn dat signalen dat je die kenmerken in de gaten moet houden. 

3. Het omzetten van jouw inzichten naar criteria voor een rol.

Wanneer je helder hebt waar jouw talenten en krachten liggen en wat je zelf belangrijk vindt in een positie of baan, is het tijd om jouw inzichten om te zetten naar criteria voor een rol. In plaats van dat je direct in een functienaam denkt, stel je jouw criteria vast. Hierdoor vraag je van jezelf om out-of-the-box te denken in het vinden van een rol. Dit was voor mij ook noodzakelijk, omdat ik een andere richting in wilde alleen wist ik niet welke richting. Zodra jij jouw wensenlijst hebt opgesteld, kan je vanuit die gedachtegang brainstormen over wat voor rol hier geschikt voor zou zijn.  

Zodra je deze stappen gezet hebt, zou je kunnen overwegen contact te zoeken met recruiters of bekenden met een HR-achtergrond die met je mee kunnen denken in de juiste richting. Vergeet ook vooral niet om voor jezelf na te gaan wat voor soort organisatiecultuur en omgeving bij je past. 

Ik ben benieuwd of het jou verder helpt in jouw eigen zoektocht! 

Met liefde,

Scroll naar boven