fbpx

4 componenten voor een ‘gezonde’ relatie

4 componenten voor een ‘gezonde’ relatie

Al in een eerdere blog heb ik aangegeven dat het scheiden van werk en privé naar mijn idee onmogelijk is. Je mind staat altijd aan, je bent één persoon en als er in een van de twee iets niet helemaal lekker loopt, heeft dat vaak uitwerking op de ander. Naast dat de relatie die je met je partner hebt je eigen ontwikkeling stimuleert (of niet), is het wat mij betreft essentieel dat je een ‘gezonde’ relatie hebt om op elk ander vlak in je leven te kunnen groeien of optimaal in te kunnen zetten. De definitie van een gezonde relatie laat ik aan jou om daar zelf waarde aan te geven in jouw situatie. Ik kan me wel voorstellen dat het hebben van een relatie waarbij je dagelijks te maken hebt met ruzie of jaloezie, niet helemaal gezond is. Maar nogmaals, dat laat ik jou om daar invulling aan te geven.

Ondanks dat je het grootste gedeelte van je tijd spendeert aan werk, is de basis die je thuis hebt essentieel om te kunnen ontwikkelen en je volledig te kunnen committeren aan de bijdragen die jij wil leveren op andere facetten. Zodra de thuissituatie niet stabiel is, zal zich dat doorvertalen naar de prestaties in het werkveld. Klinkt logisch en dat is het ook. Echter zijn er nog veel die dan de volledige focus willen leggen op het werk, als uitvlucht. Vaak met het idee daarmee de organisatie of werkgever een gunst te verlenen en op deze manier aan te geven betrokken te zijn bij het werk en koste wat het kost alles te geven. Wat mijn voorkeur heeft is om dat moment juist meer aandacht te besteden aan de privé situatie, om sneller stappen te kunnen zetten in de werksituatie. Voor mij bevat een ‘gezonde’ relatie zeker de volgende vier componenten:

Openheid

Uitgebreid besproken in de vlog van afgelopen maandag, openheid. Openheid is voor mij het open zijn over de gedachtes en gevoelens die je hebt en eerlijk zijn over welke kant je op wil.

Vertrouwen

Het hebben van vertrouwen in elkaar dat de dingen die je doet met de juiste intenties worden gedaan en eerlijk bent naar elkaar.

Onvoorwaardelijke steun

Zeker met de wat uitzonderlijke stappen die men in sommige relaties zet is het wat mij betreft belangrijk om elkaar onvoorwaardelijk te steunen in hetgeen de ander doet. Anders wordt het wat lastiger om de dromen die je hebt of de dingen die je werkelijk wíl doen daadwerkelijk uit te voeren.

Wederzijds respect

Het maakt niet uit welk idee of welke situatie er zich voordoet, wederzijds respect is voor mij belangrijk in een gezonde relatie.

Voor mij is een gezonde relatie essentieel voor een stabiele basis. Door een stabiele basis te hebben, creëer je de mogelijkheid om verder te kunnen groeien als mens en als professional.

Wat zijn voor jou componenten voor een gezonde relatie?

Met liefde,

Scroll naar boven