fbpx

Wat het gebrek aan focus je over jezelf kan vertellen

Wat het gebrek aan focus je over jezelf kan vertellen

Waar je je aandacht op richt, groeit. Focus! Het sleutelwoord in zo’n beetje alles wat je tegenkomt. Zo ook in persoonlijke groei. Ik zie om me heen dat mensen graag vanuit hun huidige situatie naar een nieuwe situatie willen. Ze willen hierbij zichzelf op emotioneel vlak ontwikkelen, er op fysiek gebied beter uit zien en willen daardoor meer porten, daarnaast op zakelijk vlak een switch maken en het liefst ook nog de relatie(s) met anderen op orde krijgen. Eigenlijk wordt er gestreefd naar een 180 graden ander leven. STOP! Net zoals dat het met alles werkt, pak je focus. Zonder focus zal je alles half doen en daarmee ook half resultaat bereiken. Alles nét niet.

We maken het onszelf vaak onnodig gecompliceerd. We zijn heel goed in het (over)denken hoe een situatie eruit zou moeten zien, alleen de actie blijft vervolgens uit. Of we worden afgeleid door alles wat er om ons heen gebeurd. Je krijgt een berichtje of mailtje binnen, voor je het weet ben je nieuwe muziek aan het uitzoeken om te luisteren en binnen no-time heb jij je Instagram en Facebook 15 keer gecheckt om zeker te weten dat je niets mist. Waarop ik op mijn beurt zeg: je mist jezelf in dit geheel. Dit gebrek aan focus heeft niet zozeer te maken met wat jij mist in de buitenomgeving, maar wat je mist bij jezelf. Ofwel de focus om iets te kunnen ontwikkelen, ofwel de motivatie omdat je (te) veel dingen aan het doen bent waarvan jij eigenlijk al diep van binnen weet dat het niet jouw ding is. Je wil er wel aan, zeg je, maar eigenlijk durf je de confrontatie niet aan met jezelf. Dit herken ik, want in een dergelijke situatie heb ik ook gezeten. Ik was vooral met van alles bezig, behalve met hetgeen uitvoeren wat echt nodig was. Het was een grote wirwar aan onduidelijkheid en ik wilde vooral alles tegelijk doen.

Focus!

Maak keuzes. Kies je prioriteit. Zorg ervoor dat de basis goed is en ga van daaruit verder. Wat is het meest essentiële wat je op dit punt zou moeten aanpakken & ontwikkelen om het grootste effect in een korte tijd te bereiken? Focus je op dit punt en wanneer je dit onder controle hebt, zorg er dan voor dat je het volgende element op jouw lijst aanpakt.

Wanneer het warrig en chaotisch lijkt, kan het ook een signaal zijn dat je aandacht zou moeten richten op het op orde krijgen van je gedachtes. Meditatie is hier een uitstekend middel voor, je gedachtes van je afschrijven of even bewegen. We zijn ook altijd goed in het forceren van onze eigen gedragingen. Dan hebben we het idee dat we achter ons scherm moeten blijven en dat de inspiratie of het idee wel vanzelf komt. Juist door het vasthouden van deze gedachte komt de inspiratie niet. Laat het los en ga juist even iets anders doen. Ga mee met je natuurlijke flow en focus je op datgene waar je op dat moment mee bezig bent.

Herken jij je hierin?

Hoor het graag!

Met liefde,

Scroll naar boven