fbpx

Het butterfly effect: wanneer je je realiseert welke invloed dit heeft op je eigen leven.

Het butterfly effect: wanneer je je realiseert welke invloed dit heeft op je eigen leven.

Ik heb nooit geweten hoe mijn toekomst eruit zou zien. Dat weet niemand, toch? Toen ik voor de eerste keer slaagde voor de middelbare school, toen VMBO-T, besloot ik om nog twee jaar HAVO te gaan volgen in plaats van een opleiding. Voornamelijk omdat ik totaal niet wist wat ik zou moeten studeren. Twee jaar later stond ik voor het dilemma. Ik was 17 en was er nog steeds niet over uit wat het antwoord zou zijn op de vraag die gerelateerd was aan de rest van mijn leven. Toen een aantal klasgenoten me vertelden over hun keuze, vroegen ze: Renee, waarom ga jij deze opleiding ook niet doen? Ik dacht, tsja, waarom ook niet? Dit bleek uiteindelijk een goede match te zijn.

Ben jij je eigenlijk bewust van het (butterfly) effect dat één keus of actie op het vervolg van je leven kan hebben? Laat me eerst even een (Engelse) definitie van het butterfly effect geven: The butterfly effect serves as a metaphor for life in a chaotic world. Specifically, it suggests that small events can have very large effects.

Dit zal ik even uitleggen. Na 1,5 jaar single te zijn geweest op m’n 20e vond ik het tijd om me weer open te stellen voor de liefde. Ik besloot het dating profiel af te ronden waar ik een jaar eerder met een aantal studiegenoten als grap aan was begonnen. Twee dagen later ontmoette ik de man met wie ik inmiddels bijna zes jaar samen ben. De kleine activiteit van het afronden van het dating profiel had meerdere grote effecten op mijn leven, zoals: ik ben verhuisd naar een andere omgeving in de buurt van Eindhoven in plaats van Nijmegen, de keuzes voor banen die ik heb gemaakt en de mensen die ik heb ontmoet. Wanneer ik erover nadenk, vind ik het fascinerend om te zien hoe één kleine activiteit kan leiden tot grote effecten. Het is net als water dat van een berg af glijdt, één steen kan ervoor zorgen dat het water kilometers verder de grond bereikt.

De meeste keuzes die ik heb gemaakt waren spontaan en impulsief. Wanneer de trein mijn pad kruiste, stapte ik in en zag ik wel waar ik uit zou komen. Uiteraard vroeg ik mezelf wel af of de keuze bij me zou passen, maar de keuzes waren wel redelijk impulsief. Ik pakte de eerste baan aan die mijn pad kruiste. Ik had in dit werk te veel uren voor het werk dat ik deed. Hoewel er genoeg werk te verrichten was. Als ik had gewild, kon ik ervoor kiezen om de binnendienst te helpen met administratieve werkzaamheden. Ik heb deze optie intern niet voorgesteld, omdat ik bang was dat de administratieve werkzaamheden de overhand zouden krijgen en mijn cv gekleurd zou worden in die richting. Ik had voor ogen dat het dan moeilijker zou zijn om een baan in de richting van marketing te vinden, tenslotte was dat hetgeen ik wilde op dat moment.

Op een gegeven moment zette het me aan het denken. Als een kleine actie of keus me kan leiden naar het leven dat ik op dit moment leef, welk effect kan een actie hebben wanneer ik een specifiek doel in gedachten heb? Verschillende keren had ik een doel voor ogen dat te groot leek om te bereiken, bijvoorbeeld gedurende mijn eerste baan. Eerlijk gezegd was ik daar niet gelukkig. Het gelukkige leven leek dan ook onbereikbaar op dat moment. Echter, door een kleine actie te ondernemen kom je al dichterbij je doel en kan het leiden tot een gelukkiger leven.   

Het maakt me nieuwsgierig: ben jij je bewust van het butterfly effect? Heb jij ook zoiets ervaren? Ben je momenteel bezig om dingen te veranderen? Heb je doelen, maar weet je niet hoe je ze moet bereiken?

De laatste jaren ben ik me bewust geworden over dat de keuzes die ik maak bijdragen aan mijn geluk. Wil je weten hoe? Blijf mijn blogs en vlogs volgen. Ik deel mijn verhaal over Your Revolution.

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Tot de volgende!

Met liefde,

Scroll naar boven