fbpx

Drie redenen waarom ik het niet hebben van een functieomschrijving fantastisch vond.

Drie redenen waarom ik het niet hebben van een functieomschrijving fantastisch vond.

Dit klinkt misschien gek, maar ik hield ervan om geen functieomschrijving te hebben tijdens mijn tweede baan. In de meeste gevallen wordt de functieomschrijving gecommuniceerd in de vacature waarop je solliciteert. Dat was in dit geval niet aan de orde. Mijn tweede werkgever vond mijn cv via een vacature website, waarbij aan werd gegeven dat hij mijn cv interessant vond. Na twee gesprekken werd ik uitgenodigd om voor de organisatie te komen werken. Ja hoor, ik was zo enthousiast! Ik had ‘eindelijk’ een andere baan gevonden waar ik fris kon starten, zonder functieomschrijving. Dit is waarom ik het geweldig vond: 

1. Ik kon de baan als springplank gebruiken om erachter te komen wat het best bij me past.  

Mijn functietitel is in één jaar tijd een keer of vijf veranderd. Ik begon als junior consultant, wat al vrij snel werd vervangen door de titel communicatiemanager. Hier komt toch een beetje de ‘fake it till you make it’ om de hoek kijken. Na een korte periode kwam ik erachter dat de communicatierichting niet helemaal mijn ding was, omdat het te veel te maken zou hebben met teksten schrijven (lees de ironie hier). Ik werd gevraagd om de commercial analytics tak handen en voeten te geven, wat me de commercial analytics manager maakte. Ik had geen achtergrond of ervaring in analytics, maar oké, ik kon het altijd proberen! In feite besteedde ik meer tijd als marketingmanager van de organisatie en wat social media projecten voor externe partijen. Door in een korte tijd ervaring op te doen in verschillende gebieden kon ik erachter komen welke richting me het meest zou liggen. Bovendien kon ik ervaren wat voor bedrijfscultuur het best bij me zou passen door in aanraking te komen met verschillende organisaties. 

2. Ik kon zelf de verwachtingen managen.

Normaliter weet je de functieomschrijving wanneer je op een vacature solliciteert. Op voorhand weet je vaak al wat er van je verwacht wordt, welke KPI’s je hebt en wat ervoor nodig is om succes te bereiken. Dat had ik dus niet. Ik kon mijn eigen KPI’s opstellen en hiermee de verwachtingen. Wat eigenlijk gewoon fantastisch is als je het mij vraagt. Het was als pionieren binnen een bedrijf. Ik kon namelijk mijn eigen pad creëren en zelf de verwachtingen scheppen die de organisatie van mijn werk zou hebben. 

3. Ik had nooit een saai moment.

Oké, ik moet wel eerlijk zijn. Het ontbreken van een functieomschrijving was ook een valkuil voor me. Omdat ik geen grenzen had in mijn werk en ik deze zelf kon stellen, kon ik de grenzen ook laten vervagen. Ik deed namelijk regelmatig was office management taken en andere niet gerelateerde activiteiten ter ondersteuning. Maar, het was nooit saai! Tijdens mijn eerste baan had ik te veel uren in een werkweek zitten en het was een opluchting dat ik nu eigenlijk altijd wel iets te doen had. Elke dag was er wel variëteit. De variëteit die ik nodig had om getriggerd en vermaakt te blijven.  

Zeker in het begin kon ik deze vrijheid wel gebruiken om te freewheelen. Daar ben ik ook heel dankbaar voor. In een jaar tijd heb ik namelijk veel ervaring op gedaan en me snel mogen ontwikkelen. Ik heb altijd al wel variëteit nodig gehad in de dingen die ik deed. Hoe ervaar jij het werken met of zonder functieomschrijving? Wat zou jouw voorkeur hebben? Herken je je in mijn ervaringen hiermee?

Ik ben benieuwd naar jouw verhaal. Tot de volgende blog!

Met liefde, 

Scroll naar boven