fbpx

Drie money mindset inzichten die je perceptie van geld veranderen

Drie money mindset inzichten die je perceptie van geld veranderen

Vanuit het verleden ben ik opgegroeid met de perceptie dat er altijd een tekort aan geld is. Je kan het geld maar een keer uitgeven en je moet meerdere keren nadenken over waar je het aan uitgeeft. Het is belangrijk om te sparen voor het geval er iets gebeurd. Eigenlijk leefde ik hiermee in een overtuiging dat ik in het gebrek zit van geld. Veel keuzes hingen af van het wel of niet in bezit hebben van voldoende geld. Geld is hiermee een drijvende kracht binnen mijn leven geweest, totdat ik de volgende inzichten tot me heb genomen. 

Geld is van origine bedacht door de mens als ruilmiddel. Het heeft een variabele waarde en kan dus op het ene moment qua waarde stijgen en in tijden van crisis flink dalen. Eigenlijk hangt er dus geen waarde aan waar je op kan vertrouwen. Waar je wel op kan vertrouwen is je eigen waarde. In tijden van crisis wordt jij als persoon niet minder waard, alleen het geld wat je eraan koppelt wordt minder waard. Geld is niets meer dan een middel, een tool, om te faciliteren in het leven. De geld mindset die mensen hebben is gericht op geld als doel op zich.

1. Geld is het resultaat van de waarde die jij levert

De waarde die jij geeft bepaalt de waarde die jij krijgt. De waarde waarom jij de dingen doet die jij doet en wat je doet is belangrijker dan het bedrag dat daaraan gekoppeld is. Het verkrijgen van geld is het voeden van je ego (lees: je geconditioneerde mind). Het voeden van je ego is geen zuiver doel. Het doel is zuiver zolang het meerwaarde en een bijdrage biedt aan anderen.

2. Het is net zo makkelijk om 1 miljoen euro te verkrijgen als 1 euro

Vanuit het idee dat geld eigenlijk geen waarde heeft, kan je het switchen naar een andere money mindset. Je perceptie t.o.v. geld verander je. Voor zowel het verkrijgen van 1 euro als 1 miljoen euro is een idee en actie vereist. Één idee kan al genoeg zijn om het te verkrijgen. Zolang je erin gelooft dat het onhaalbaar is om een bedrag bij elkaar te krijgen, zal het je niet lukken. In plaats van ‘Eerst zien, dan geloven’ draai je het om naar ‘Eerst geloven, dan zien’.

3. Weinig geld hebben hoort bij de test, de keuze is aan jou of dat je in deze situatie blijft of niet

Wil je werkelijk de stap maken naar iets anders? Iets wat je altijd hebt geambieerd? Of wil je misschien wel uit een financieel ongemakkelijke situatie komen? Je zal het risico moeten nemen. Het hebben van weinig of geen geld hoort bij de test. Het is aan jezelf de keuze of je in die situatie blijft of niet. Je ervaringen zijn het resultaat van je eigen acties en overtuigingen.

Hoe kijk jij aan tegen geld?

Met liefde,

Scroll naar boven