Drie manieren om jezelf rust te gunnen
”Als ik thuis kom van het werk dan sta ik nog zoveel onder spanning dat ik het af en toe wel als uitlaatklep moet inzetten als ik thuis ben.” Dit vertelde een collega van mij een aantal maanden geleden. Wow, hier schrok ik wel even van. Blijkbaar hebben meerdere mensen hier ‘last’ van. Letterlijk. Namelijk niet alleen jezelf, maar ook de omgeving om je heen, wanneer je bepaalde spanningen ventileert naar degene die dicht bij je staan. Het altijd maar ‘aan’ staan en de agenda volledig volgepland hebben, het lijkt vreemd als we dat niet hebben. Gek eigenlijk, maar wel de realiteit van vandaag de dag.
Gelukkig heb ik het belang van rust nemen al een aantal jaren onder controle. Ik merk het aan alles wanneer ik te veel van mezelf vraag. Ik word onrustiger, slaap slechter, heb minder focus, ben sneller afgeleid en heb minder energie. Op deze momenten schakel ik terug en pak ik juist rust op de momenten waarop je denkt dat het niet uitkomt. Door mijn lichaam en mijn grenzen te kennen ben ik in staat om sneller nee te zeggen en meer resultaat te bereiken, zowel voor de korte als de lange termijn.
Als je signalen in je lichaam merkt is het eigenlijk al te laat.
Voor iedereen zijn de signalen in het lichaam anders. De een heeft nekklachten, de ander rugklachten, migraine, buikpijn, etc. Bepaal voor jezelf welke signalen of symptomen in je lichaam jou vertellen dat je een tandje moet terugschakelen. Het ding is wel, wanneer je het in je lichaam voelt, is het eigenlijk al te laat. De eerste signalen ontstaan namelijk eerst in je hoofd door een gebrek aan concentratie, je gedachtes niet kunnen ordenen, snel geprikkeld, stemmingswisselingen, en dergelijke. Dus als je terug gaat naar deze signalen, wanneer zou je dan eigenlijk al nee moeten zeggen? Mocht je moeite hebben met het vinden van rustmomenten en stressreacties in je lichaam, dan zijn hier drie tips.
1. Plan momenten in ter ontspanning in je agenda
Als je toch zo goed bent in het plannen van je agenda, waarom dan ook niet wat momenten voor jezelf? Ik merk dat ik bijvoorbeeld niet iedere doordeweekse avond iets gepland moet hebben staan en het liefst in ieder geval twee avonden vrij ben. Bovendien zorg ik er ook altijd voor dat in het weekend niet meer dan één activiteit per dag gepland heb staan. Zo heb ik in ieder geval de middag of de avond voor mezelf. Wanneer ik te veel gepland heb en geen rustmoment heb gehad, merk ik dit al vrij snel.
2. Een half uur even helemaal niets
Deze werkt goed! Een half uur echt even helemaal niets. Lastiger dan gedacht. Want dat betekent geen telefoon, televisie, laptop of andere elektrische apparaten. Het geeft je veel rust en zorgt ervoor dat je afstand kan nemen van de stroom waarin je op dat moment vaart.
3. Stel prioriteiten
Niet alles heeft prioriteit. De meeste taken en activiteiten kunnen ook op een ander moment worden afgerond. Ik heb ervaren dat mensen het moeilijk vinden om prioriteiten te stellen en het gevoel hebben dat altijd alles direct afgerond moet zijn. Ik stel mezelf altijd de vraag: wat zou er gebeuren op het moment dat ik het morgen afrond in plaats van vandaag? Als je deze vraag beantwoord met ‘niets’ dan weet je dat je nog een paar keer diep adem kan halen en er dus ook niets aan de hand is. Voor sociale activiteiten geldt hetzelfde. Het is niet erg om je sociale activiteit af te zeggen omdat je rust nodig hebt. Wanneer je vriendschap wat waard is zal er vast begrip zijn. Zo niet, weet je ook weer welke waarde er gehecht wordt aan jouw welzijn ;).
Succes!
Met liefde,